Quantcast
Channel: Dubbelhakornas välmående
Viewing all 101 articles
Browse latest View live

En överraskande god kålrotssoppa

$
0
0
Sonens ansiktsuttryck när han fick höra att det serverades kålrotssoppa till middag, ja det var ungefär det jag förväntade mig. Men vid matbordet erkände han att den var riktigt god. Och han tog om.

Tror nog att ni håller med honom om att det inte låter som någon höjdare, men soppan är SÅ mycket godare än man kan ana! Och det är en billig rätt. Perfekt så här i skördetid!


Ullas kålrotssoppa
4 portioner
1 medelstor kålrot (min vägde 650 gram)
2 gula lökar
1 msk smör
2 msk vetemjöl
1 liter buljong
1 knapp msk kumminfrön
2 dl crème fraîche
ca 1 dl hackad persilja

Skala och riv kålrot och lök grovt i matberedare eller på rivjärn. Bryn strimlorna i smör i en stor kastrull, strö sedan över mjölet. Tillsätt 1 liter buljong och kumminfrön.
Puttra i 15 minuter.
Blanda i crème fraîche och persilja och låt soppan få ett uppkok.
Servera gärna med ett gott bröd.


Smultronstället Äppelfabriken

$
0
0

På Färingsö i Mälaren ligger Äppelfabriken
Hit åker man om hösten med sina äpplen,
lämnar in frukten och får tillbaka den godaste äppelmust,
pastöriserad och tappad på BaginBox.

Hit åker man även utan äpplen, helger året runt,
 för att njuta av en generös macka, en värmande soppa
eller ett mustigt bakverk.






Förutom platserna i det ganska lilla caféet,
går det bra att sitta på olika platser i trädgården
eller i det mysiga växthuset.








Här finns också en prisbelönt gårdsbutik
med förädlade närodlade produkter
 som rabarbernektar, äppelmarmelad med calvados,
geléer, blåbärsmarmelad med mörk rom,
hallonmarmelad med vit choklad ...
 


Vi har varit hit varje höst sedan de öppnade,
i år kom vi hem med
80 liter av den ljuvligaste must,
gjord av våra egna äpplen.
Det är guldkantad lyx!

Plommonglass med vuxensmak

$
0
0


När mina plommon översvämmade gräsmattan letade jag febrilt efter varianter på chutney, sylt, paj - ja, ni vet kanske hur det är. Vad går det åt till en paj? 10 plommon? Vad hjälper det när man har tio KILO??!!

I mitt totala plommonkaos provade jag att göra glass. Nej, så väldigt stor del av skörden gick inte åt till den heller, men god blev den - och det är väl huvudsaken?


Plommonglass
500 g plommon
125 g mörkt muskovadosocker
3 dl vatten
4 äggulor
125 g florsocker
3 dl vispgrädde

Plommonen kärnas ur och skärs i bitar. Lägg bitarna i en kastrull tillsammans med muskovadosocker och vatten. Låt puttra i en kvart under lock tills plommonen mjuknat ordentligt. Finfördela plommonen med en mixerstav (om du har, annars tar du en vanlig visp). Kyl blandningen.

Blanda äggulor och florsocker i en bunke som ställs över en kastrull med sjudande vatten. Vispa blandningen medan den värms upp till fingertemperatur, därefter lyfts den bort från vattenbadet. Fortsätt vispa tills äggblandningen svalnat något, ställ sedan bunken i kylen.

Vispa grädden halvtjock, tillsätt den kalla plommonpurén och äggblandningen, blanda försiktigt samman. Häll smeten i en form och frys i minst fyra timmar, eller använd glassmaskin om du har.

Muskovadosockret ger glassen en lätt lakritston, gillar du inte det kan du prova att göra glassen med vanligt socker. Det har jag inte gjort eftersom jag tyckte så mycket om den här varianten!

Nog passar detta till Månadens Sötsak, där temat är Fredag!

Mer än en vanlig rödbetssoppa

$
0
0
När mitt ryggskott ännu bara var ett litet embryo, innan jag fattat vad ett riktigt djävulusiskt ryggskott egentligen innebär, var jag på tjejmiddag på temat gratinerat. Mitt uppdrag var att ta med en förrätt och då lyckades jag komponera denna kalassoppa!


Rödbetssoppa med gratinerat valnöt- & ostbröd
6 portioner
400 g rödlökar
600 g rödbetor
300 g vitkål
2 msk smör
4 dl rödvin
1 liter vatten
3 tärningar grönsaksbuljong
1 msk timjan
1 msk crema di balsamico
salt & peppar efter smak
6 skivor rostbröd
50 g valnötter
125 g bredbar blåmögelost, t ex President Rondelé

Skala lök och rödbetor, strimla dem och vitkålen grovt i matberedare. Fräs strimlorna i smöret några minuter, tillsätt sedan vin, vatten, timjan och buljongtärningar. Låt soppan sjuda under lock tills grönsakerna mjuknat, ca 25 minuter. Mixa soppan lätt med mixerstav, men lämna kvar en del bitar så att inte soppan blir helt slät. Smaka av soppan med salt, peppar och crema di balsamico (eller en mindre mängd balsamvinäger).

Under tiden soppan sjuder sätts ugnen på 225 grader. Osten breds på brödskivorna och nötterna fördelas ovanpå. Gratinera brödet i ugnen i 5-10 minuter, passa noga så att inte nötterna bränns.

Servera soppan i portionsskålar med en brödskiva ovanpå.

Bästa vinsten varar länge

$
0
0

Vilken vinst!

I en tävling om bilder på inläggningar som Booked anordnade, var vi tre som vann en dejt med Tareq Taylor! Jag tävlade med bilden på päronmarmelad, Eva från Lidköping med en bild på syltade kantareller och så var det en tredje vinnare som tyvärr inte kunde inkassera sin vinst.

Vi träffade Camilla från Booked på Hötorget och sedan drog det igång!

Första upplevelsen var Tareq i Hötorgshallen. Han tittade, kände och smakade på varorna, pratade med expediten, funderade. Jag kunde riktigt se hur tankarna spann igång inne i hans huvud. Det plockades torkade bär, pumpa, lök, ekologiska citroner, gröna tomater, färsk ingefära, korianderfrön, lakritspulver, kastanjer (hmmm, de glömdes visst bort sedan!) ...

Så tog vi oss till köket på Forma Books där alla läckerheter skulle tillagas.




Här hade Nina och Sophie från förlaget varit på jobbet på söndagen för att lägga senapsfrön i blöt. Gula och bruna i två olika kastruller med en lag på 1 del socker, 1 del ättika och 3 delar vatten. De gula fröna hade svällt rejält, de bruna inte alls, precis som det skulle vara.

Tareq mixade de gula fröna, blandade sedan i ungefär en tredjedel av de bruna fröna, utan lag, och så skulle vi smaksätta:



Eva valde honung och färsk ingefära, det blev en frisk senap med sting. Mycket god!



Jag blandade min med Ouzo, lakritspulver och mörkt muscovadosocker - en senap som kräver sina tillbehör.




Tareq tog en mycket rökig whisky, mörkt muskovadosocker, saft från både clementin och ingefära samt rivet citronskal.

Därefter blandade vi friskt av olika smaker i olika satser senap. Både Camilla och Nina passade på att blanda till egna sorter.




Till sist gjordes en djävulssenap - som inte alls blev så stark som vi trodde den skulle bli. Chili och ingefära kokades av och blandades sedan ner i de resterande senapsfröna, nu var alla bruna frön också med.




Totalt blev det nog nio sorters senap som vi burkade och fick med oss hem.



Så var det dags för pumpan. Den skulle bli inlagd i rena hippiechutneyn, enligt Tareq. Han tog ur kärnorna som lades i en saltlag, skalade pumpan och skar upp den i ganska rejäla bitar.




Under tiden fräste jag lökbitar, smålökar, curry, lagerblad, korianderfrön, vitlök, kryddnejlikor och svartpeppar i lite olja. Det ångade så att mina ögon tårades! 

Eva hade lagt i 4-5 lagerblad, men när Tareq kom med pumpabitarna hällde han i resten av påsen, nästan. Och tre gånger så många kryddnejlikor! Och korianderfrön! Här skulle minsann inte fegas!




Rejält med ättika, chili, ingefära, muskovadosocker och torkade bär (tranbär, mullbär och physalis) tillsattes, och dofterna spreds i lokalerna så att bokförlagets anställda kom smygande, en efter en, för att kolla vad som pågick.



Under tiden som chutneyn puttrade, skivades och stektes de gröna tomaterna på ena sidan.




En lag av vitlök, korianderfrön och vitvinsvinäger blandades till tomaterna.




Lite reklam; den vita vinägern är Tareqs favorit. Dyr, men ruskigt god!




Fullt fart i köket! Vi fick massor av tips och råd om allt möjligt inom matlagning.




Tomaterna vändes med stekta sidan upp och lagen hälldes på. Gott till grillat, sa Tareq!



Pumpafröna hade legat en timme i sin saltlag och hamnade därefter i ugnen där de fick torka till snacks.

När allting burkats och diskats undan var en fantastisk eftermiddag över. Med signerade kokböcker, tunga kassar och glada sinnen vandrade vi hemåt (eller som Eva, till hotellet) i rusningstrafiken, oerhört tacksamma över att ha fått uppleva en dag som denna!

Vilken vinst!

Äppelglögg

$
0
0
Cox Pomona i väntan på mustning

Jag har några äppelträd i min trädgård och brukar musta frukten om hösten, får den pastöriserad på 5 liters bag in box. Underbart gott! I år provade jag på att göra glögg på must, första gången blev den ruskigt söt men nu tycker jag att jag fått till receptet riktigt bra!

Den kokas ihop och blir väldigt smakstark, så den bör spädas med vatten (eller vodka) när den serveras. Detta får bli mitt bidrag till Månadens sötsak, på temat värmande!


Det fina glaset är blåst av Sara Mannheimer

Äppelglögg
2 liter äppelmust
1 dl russin
7 dl socker
2 påsar Santa Maria glöggkryddor eller nedanstående:
2 bitar torkat pomeransskal
2 cm skalad färsk ingefära eller motsvarande torkad, hel
2 kanelstänger
5 kryddnejlikor
1 msk hel kardemumma

Låt allt koka upp och sedan småkoka i en timme. Stäng av plattan och låt kastrullen dra i två timmar. Sila från kryddor och russin, koka sedan upp glöggen och häll upp den varm på väl rengjorda flaskor. Förvara kallt, jag ställde ut mina flaskor på farstubron (men så har vi inte haft riktig frost än heller).

Och som sagt, glöm inte att späda den vid servering!

Mjuk pepparkaka

$
0
0


I lördags var jag på en liten loppis-runda. Letade väl egentligen inte efter något speciellt eller jo det gjorde jag nog! Det finns alltid något som jag behöver komplettera och kikar ständigt efter ett och annat smått och gott. Men det bästa är att bara gå omkring och kika och inspireras lite, det är ofta då som fynden ramlar på mig. Och fynda det gjorde jag ;-) 

En tomte och en kakform till en totalkostnad av 90 kronor var lördagens fynd. Vet inte vad det är med kakformar från förr men säger bara det att håll ögonen öppna och slå till om ni hittar formar från förr. Den jag hittade var tillverkad av Kungsörs metallindustri. Jag tycker att kakorna får en extra fin form och blir saftigare än i mina nya moderna former. Men det kan hända att allt hänger på nostalgi. 


Idag andra advent passade jag på att inviga min form och vad passar inte bättre än att leta upp svärmors recept på mjuk pepparkaka.

Svärmors mjuka pepparkaka

2 ägg
2 ½ dl socker
1 hg smält smör
1 dl sur grädde
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
1 tsk ingfära
½ tsk nejlika
ev ½ tsk kardemumma
Smörja en form väl och täck med ett tunt lager veteströ.
Smält smöret och låt det svalna, blanda sen in den sura grädden. Vispa ägg och socker ca 3 minuter. 
Blanda kryddor och bikarbonat med vetemjölet. Blanda in smör- och mjölblandningen i de vispade äggen och häll ner i formen. Grädda längst ner i ugnen som du värmt till 175 grader. Hur länge? Ja det är ju här det där med formen kommer in. Så tiden beror på men efter 30 minuter så kan du öppna ugnsluckan och känna med en sticka i kakan om den är torr. 
Ta ut den och låt den vila ca 5 minuter i formen innan den läggs på ett sockrat fat.

Å vad gäller tomten så vet jag inte mer om den än att den bara var söt! 



En vuxnare Rocky Road

$
0
0
Många tycks ha Leilas Rocky Road som sitt favoritgodis till jul, själv tycker jag att den är alldeles för söt. Jag tar bort Dumlekolorna, men för att få lite kolasmak tillsätter jag en burk sötad kondenserad mjölk. Visst kan man använda 70%-ig kvalitetschoklad, men då tycker jag å andra sidan att det inte blir tillräckligt sött!

Nog är det bra med recept som man kan förändra efter sin personliga smak? Min modell av Rocky Road tycker jag är precis lagom söt - och väldigt god! Hur vill du ha din?



En vuxnare Rocky Road
400 g Marabou mörk
1 burk sötad kondenserad mjölk
25 g smör
1,5 dl salta jordnötter
1,5 dl pistagenötter
1,5 dl minimarshmallows

Smält choklad tillsammans med innehållet ur mjölkburken (som inte ska vara kokt!) och smöret. Jag gör det i mikron, men ta ut chokladen innan den smält helt och låt den smälta färdigt på eftervärmen. Kolasåsen och smöret gör att det är tillräckligt varmt.

Blanda i nötterna, men vänta lite med marshmallows till blandningen svalnat något, annars smälter de. Tryck ut hela blandningen i en ca 20x30 cm stor form (dekorera gärna med några extra minimarshmallows) och låt stelna i kylen. Skär i bitar och förvara svalt.


Saftig och lättlagad lax i ugn

$
0
0
Vi är nog många som brukar steka en laxsida i ugnen och behöver variation på rätten. Även om laxen är god i sig, kanske med en sås till, så är det alltid kul med lite variation.

Det här receptet är från Anna Bergenström och en gammal favorit i familjen. Inför jul köpte jag rejält med lax, gravade en del och tack vare dillen som blev över kom jag ihåg denna rätt:


Annas lax med dill- & majonnästäcke
En laxsida
Rikligt med dill
Majonnäs - äkta vara, ingen lightmodell

Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg laxsidan med skinnet ner på en ugnsplåt.
Salta och peppra.
Strö över rikligt med hackad dill.
Täck dillen med majonnäs.
Stek i ugn i ca 20 minuter.

Majonnäsen smälter bort och lämnar bara kvar ett tunt täcke och den goda smaken.
Servera med kokt potatis och grönsaker.



Bananpaj med kardemumma

$
0
0
Så ligger de i fruktskålen igen, de bruna bananerna som ingen velat äta.
Jag gräver fram väninnans recept ur gömmorna, tar en utgången färdig mördeg ur kylskåpet och skrider till verket. Hade inga hasselnötter kvar efter jul, så det fick bli valnötter.
Mums!


Ullas bananpaj
150 g smör
0,5 dl socker
2,5 dl mjöl
0,5 tsk mald kardemumma
4-5 bananer
sesamfrön, hasselnötter

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda smör, mjöl och socker till en smuldeg som trycks ut i pajform. Förgrädda i 10 minuter.
Mosa bananerna och bred ut smeten i pajskalet, krydda med kardemumma och strö över nötter och sesamfrön.
Grädda i ytterligare 10-12 minuter. Servera med glass eller vispad grädde.

Apelsinsaft

$
0
0
Nu är det apelsintider och läge att ägna sig åt frosseri! Sprängfyllda med c-vitaminer och billiga är de till och med vid den här tiden. Ätas så som de är, pressas och hällas upp i ett glas eller i en tallrik tillsammans med mosad banan. Sen går det ju att förädla dem till apelsinmarmelad  använda dem i bakverk, efterrätter eller i mat. Frossa på bara!

Innan jul gjorde jag apelsinsaft som jag gav bort som julgåvor. Grabben fick smaka på lite och blev stormförtjust! Den godaste saften han någonsin druckit så det var bara för mig att göra mer... Å mer har jag gjort och mer kommer jag säkerligen göra. Till råga på allt är den mycket lätta att göra! Så varför inte testa ni också!   

Med tanke på att det är nytt år och många kanske har avgett ett och annat löfte är det läge att fundera på nyttigheten med denna saft då det är hela 9 dl socker i. Jag har valt att inte minska sockermängden utan köra på hela mängden. Självklart är socker inte nyttigt men å andra sidan så är det ju pressad citrusfrukt i. Det jag gillar är att veta vad det är i saften - inga smaktillsatser här inte utan bara äkta vara! Ryser lite när jag tänker på vad det är i till exempel Fun light. Men testa gärna att minska och berätta sen hur det gick.
Visste ni föresten att apelsin är ett bär som växer på träd? Ordet apelsin är lånat från tyskans Apfelsine och betyder "äpple från Kina? Allt detta hittade jag på LivsmedelsSverige.


Apelsinsaft

1 kg apelsiner (eller varför inte testa att blanda olika citrusfrukter)
1 citron
1 msk citronsyra
9 dl socker
5 dl kokande vatten
Kryddsätt om så önskas med en kanelstång eller stjärnanis

Tvätta citrusfrukten noga därefter tar jag ett cestjärn och "river" skalet - noga att inte få med det vita på skalet. Lägg det rivna skalet, citronsyra och socker (samt kryddsättningen om ni vill ha med den) i en stor skål häll över det kokande vattnet, rör om då och då till allt kallnat. Pressa citrusfrukterna och häll det i skålen, sila allt innan du tappar upp det på rena flaskor!


Apelsinkaka med rom

$
0
0
Två gånger under julledigheten har jag bakat Nigellas fantastiska clementinkaka, den rekommenderar jag varmt! När jag sedan bläddrade i min gamla receptpärm hittade jag en apelsinkaka som jag brukade baka förr. I tyngd och saftighet påminner den om Nigellas, precis som i det svåra att vänta till nästa dag innan den avnjutes, men receptet är helt annorlunda och är väl värt att sparas det också!


Apelsinkaka med rom
2 stora apelsiner
2½ dl russin
2½ dl socker
100 g smör
2 ägg
2 dl filmjölk
5 dl mjöl
1 tsk bikarbonat
50 g hackade valnötter
Indränkning:
1,5 dl saft av apelsin
0,75 dl socker
1,5 msk mörk rom

Sätt ugnen på 165 grader.
Tvätta apelsinerna noggrant, skala sedan av det yttersta gula skalet och pressa saften.
Kör skal och russin i mixer till finfördelat.
Rör smör och socker vitt och pösigt, tillsätt ägg och filmjölk. Blanda väl.
Blanda mjöl och bikarbonat, rör sedan ner det i smeten. Tillsätt russinblandningen och nötterna.
Grädda i smord och bröad kakform i 60 minuter.
Under tiden som kakan står i ugnen blandas socker, rom och apelsinsaft i en kastrull. Ge det ett uppkok och rör tills sockret har smält.
När kakan svalnat i tio minuter hälls romblandningen över kakan.
Och sedan ska den stå till nästa dag ...

Mitt bidrag till Månadens sötsak - mjuka kakor.

Ugnspannkaka med pizzasmaker

$
0
0
Nog för att det är gott med ugnspannkaka med fläsk och lingon, men som variation en söndagslunch eller vardagskväll är det gott med en pizzatopping!



Ugnspannkaka med pizzasmaker
Till min ugnslångpanna och sex portioner tog jag:
6 ägg
6 dl mjöl
12 dl mjölk
Topping:
2 röda lökar
2 dl gröna oliver med pimiento
2 dl chilisås av ketchuptyp
2 dl riven ost

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop smeten, se till att alla mjölkklumpar vispas ut ordentligt.
Smörj långpannan och häll smeten i den. Grädda mitt i ugnen i 30 minuter.
Under tiden pannkakan gräddas hackas rödlöken och skivas oliverna.
När pannkakan är klar breds chilisåsen på ytan, strö sedan över olivskivor, lökhack och riven ost. Grädda ytterligare fem minuter.

Frisk och fräsch lax i ugn

$
0
0
Med mogna avokado, en laxsida och lite fantasi fick jag ihop en riktigt fräsch och saftig middag. Två av barnen bad var för sig om örtcrème fraîche men insåg att det inte behövdes och framför allt - det hade inte alls passat till citrussmaken!


Lax med apelsin, avokado och bönor
Här är det verkligen fritt fram för egna idéer, men till sex personer tog jag
1,5 kg laxfilé
2 stora apelsiner
4 avokado
1 röd lök
2 burkar blandade bönor
rapsolja med citron
sesam- & wasabikrydda (klicka här så ser du Santa Marias kryddburk)

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxen med skinnet upp i en långpanna och stek mitt i ugnen. Efter tio minuter kan skinnet lyftas bort och laxen gå färdig.
Under tiden skalas apelsinerna och skärs i bitar, likaså avokadon. Rödlöken skalas och hackas, bönorna sköljs och får rinna av.
När laxen är klar sprids allt runt omkring fisken så att det värms lite av plåten. Ringla lite citronsmakande olja över om du har, men det är inte alls nödvändigt. Krydda med salt och sesam- & wasabikrydda (eller annan krydda som just du tycker om till lax).
Servera direkt ur långpannan.



Oliv i krustad - lättgjort drinktilltugg

$
0
0
Det finns vackra matbloggar med fantastiska foton tagna med lång förberedelse och stor fantasi. Och så finns det vi som kommer på att - visst sjutton, om jag tar en bild kan det här receptet passa i bloggen! Eller efteråt inser att vi får fotografera resterna i matlådan. Eller den tomma tallriken.

Ack ja.

I tisdags hade jag tjejmiddag och serverade ett gammalt trumfkort till fördrinken. Slurp, sa det, så var de slut! Jag hann ta ett foto först, men inte sjutton blev det skarpt!


Olivfyllda krustader
En ask små krustader (24 st)
Lika många oliver
1 dl vispgrädde
1 ägg
Oregano
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg en oliv i varje krustad. Hit kan du förbereda ;-)
Blanda ihop grädde, ägg och en nypa oregano. Fördela blandningen över oliverna.
Grädda i ugn i tio minuter. 
Servera!

Vingelé, en elegant festdessert

$
0
0
När jag var barn brukade mamma göra vingelé till finare middagar. En dessert som hon t o m bjöd nykterister på - för på den här tiden (70-tal) pratade man inte om sådant som nyktra alkoholister, å andra sidan är jag övertygad om att just dessa gäster inte hade alkoholproblem utan valt bort alkoholen av andra skäl.

Själv gjorde jag denna efterrätt på en stor nyårsfest på 80-talet, minns fortfarande hur gästerna fascinerat satt med sina tallrikar uppe i luften och lät det lilla geléet dallra till allmän förtjusning.



Det är lättlagat (om än lite tidsödande), elegant, välsmakande, festligt och förbereds dagen innan - vad mer kan man begära? Det är egentligen bara råkrämen som inte ska stå och vänta, utan göras strax innan servering.

Vingelé med råkräm
8 personer
0,5 dl socker
1,5 dl vatten
13-14 gelatinblad
1 flaska torrt vitt vin
3-4 hg blå druvor
Råkräm:
4 äggulor
4 msk socker
4 dl vispgrädde

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. 
Blanda socker och receptets vatten i en kastrull och värm tills sockret smält. Tag kastrullen från spisen, krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i sockerlagen. Rör sedan ner vinet.
Häll lite av blandningen i en stor skål eller i portionsformar och ställ dem i kylen så att geléet stelnar.


Skölj och halvera druvorna, tag bort kärnor. Lägg ett lager druvhalvor på det stelnade geléet och fyll på med ytterligare lite av blandningen. Ställ in i kyl. Fortsätt att varva vinblandning och druvor i lager tills former är fylld, låt det hela stå i kyl till nästa dag.

Vid servering lossas geléet försiktigt från formen med hjälp av en liten kniv. Eventuellt kan man behöva doppa formen hastigt i hett vatten för att få det att släppa. Lägg ett serveringsfat över skålen och stjälp snabbt upp geléet.

Råkräm:
Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Vispa grädden fast. Vänd försiktigt ner grädden i äggmassan och servera till geléet.

Detta är mitt nostalgiska bidrag till Månadens sötsak - 70-tal!

Afrikansk gryta med många tillbehör

$
0
0
På tjejmiddagen härom veckan, då när jag bjöd på de olivfyllda krustaderna i förrförra inlägget, hade tjejerna bett mig att laga min afrikanska gryta. Den påminner lite om att äta tacos, när alla kan komponera sin rätt så som just de vill ha den, tack vare alla tillbehör.  Dessutom är den väldigt lättlagad och förbereds dagen innan.

Vi har alltid tema på våra middagar i det här tjejgänget och just den här gången blev temat "Favoriter/önskemål" eftersom de längtade efter grytan som jag gjort förr. Själv önskade jag Lenas sillfat till förrätt och Majas cheesecake till efterrätt och då ingen annan önskade något annat, blev menyn precis så!

Hur afrikansk min gryta är, kan man ju fråga sig. Receptet finns på ett gulnat tidningsurklipp från tidigt 80-tal och är allt utom organiserat och välskrivet. Jag har i alla fall lyckats få till en god gryta och numera gör jag på detta sätt:



Afrikansk gryta
8 portioner
1500 g grytbitar av nöt/högrev/märgpipa
2 gula lökar
2 dl mushroom soya (kinesisk soja)
1 msk curry
3 vitlöksklyftor
6 kryddnejlikor
1 tsk torkad oregano
1 tsk svartpeppar
1 msk äppelcidervinäger (eller annan vit vinäger)
2 msk mjöl
Till servering:
couscous
skivad banan
ananas i bitar
gurka i bitar
majs
kokosflingor
sambal oelek
mango chutney
turkisk yoghurt
m m

Dagen före middagen:
Strimla köttet, hacka löken och blanda allt utom mjölet i en bunke med lock. Låt stå i kylskåp över natt.
Middagsdagen:
Lägg allt i en rejäl gryta, gärna av gjutjärn. Strö över mjölet och rör om. Koka upp och tillsätt vatten eller buljong så att det nästan täcker köttet. Låt puttra i 1,5 timmar tills köttet känns riktigt mört.
Under tiden grytan kokar förbereds alla tillbehör och vid servering väljer var och en själva hur de vill komponera sin måltid.

Krämig pasta med avokado och champinjoner

$
0
0
Det finns en del rätter man återkommer till, sådana där säkra kort. Man kanske inte gör den varje år ens, men då och då påminns man om att det är dags. Har man dessutom ett antal barn som ibland inte äter det ena och ibland inte äter det andra, dröjer man lite med vissa favoritrecept. Eller förtränger recepten för att man sitter fast i det vanliga vardagsträsket av samma recept som repeteras om och om igen.


Nu när dottern slutat äta kött och familjens kräsnaste befinner sig på fjällresa, passade jag på att laga en krämig, lättlagad och så klart väldigt god vegetarisk pastarätt som jag inte gjort på flera år!

Pasta med avokado
Fyra portioner
1 msk gula senapsfrön
smör
300 g champinjoner
3 dl grädde
1 grönsaksbuljongtärning
3 avokado
valfri pastasort

Skiva champinjonerna. Skala avokado och skär fruktköttet i bitar.
Fräs senapsfröna i en liten klick smör. De ska börja att poppa och sprätta men inte brännas i kastrullen, det är just detta som ger rätten sin karakteristiska smak. Låt champinjonerna fräsa med någon minut och häll sedan i grädden tillsammans med buljongtärningen. Puttra i 3-4 minuter, tillsätt avokado och låt allt bli varmt. Smaka av med salt och peppar.
Servera till valfri pasta!

Tomatchutney med hetta

$
0
0
Ett favoritrecept på en chutney som har sting, som passar både kall och ljummen, som är utmärkt till grillat, som bara är helt fantastisk ...

Sa jag att den sköter sig självt?


Tomatchutney
2 burkar krossade tomater
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk vinäger
0,5 dl socker
1 msk mald ingefära
1 tsk chilipulver
1 tsk salt

Låt tomaterna rinna av något i en sil, blanda sedan allt i en kastrull och puttra långsamt i 30-40 minuter med ett lock på glänt tills chutneyn har en tjock konsistens.
Klart!

Quesadilla med spenat och skinka

$
0
0
En gång för länge sedan skrev jag upp vad en kock gjorde på TV4, tror bestämt att det var före tevekockarnas tid men framför allt långt innan alla recept fanns tillgängliga på nätet.

En quesadilla är som en dubbelmacka av tortillasbröd med osten som klister - det är osten som ger rätten sitt namn. Välj den mindre storleken på tortillas, så att de får plats i stekpannan och går att vända.

Som lunch eller lätt middag passar rätten utmärkt och variationsmöjligheterna är stora. Jag fick t ex göra en utan skinka och en utan spenat ...




Quesadilla med spenat och skinka
4 portioner
8 vetetortilla
400 g fryst bladspenat
2-3 dl riven ost
1 fpk färdigskivad rökt skinka
1 hackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
Riven muskot
Salt och peppar

Fräs löken några minuter och blanda sedan ner spenat och vitlök. Krydda med muskot, salt och peppar.

Lägg en tortilla på en tallrik och strö över lite riven ost, osten kommer att fungera som lim när den smälter. Sprid ut skinkskivor ovanpå osten, tre skivor brukar vara lagom. Så på med ett lager spenat, lite mer ost, en omgång skinkskivor, mer ost och till sist en ny tortilla.

Pressa samman quesadillan något, stek den sedan frasig 2-3 minuter per sida på medelvärme i stekpanna.
Servera med tomatsalsa, t ex den jag gjorde i förra inlägget!

Viewing all 101 articles
Browse latest View live