Quantcast
Channel: Dubbelhakornas välmående
Viewing all 102 articles
Browse latest View live

Lättstuvad färskpotatis

$
0
0
Stuvad potatis kan vara stabbigt och geggigt så att man storknar, men häromkvällen fick jag en så fräsch och god variant hos min väninna Lena. Hon hade köpt utmärkt färskpotatis hos Lidl, säkerligen inte svensk till det priset men ack så god! Detta kommer att bli en favorit i sommar, den måste vara ljuvlig till grillat, till fisk, till kallskuret, ja - till det mesta!


Lättstuvad färskpotatis
4 portioner
600 g färskpotatis
2 st morötter
0,5 st gurka
1 tsk vetemjöl
2 dl matlagningsgrädde
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
0,5 dl gräslök, hackad

Potatisen kokas med skal, morötterna skalas däremot och skärs i bitar. När potatisen nästan är klar läggs morotsbitarna i vattnet och får koka med i ca 3 minuter. Halvera potatisen och skär gurkan i stavar.

Häll grädden i en vid kastrull (där potatisen, morötterna och gurkan också ska få plats sedan) och vispa ner mjölet. Låt koka upp under omröring och krydda med salt och peppar. Koka någon minut och vänd sedan ner grönsakerna, strö över gräslök. Servera!


Jordgubbssås till glass

$
0
0
Egentligen är det här ett hemligt recept. Eller det var, för länge sedan. Jag fick det av en av landets främsta kockar. Nu tycker jag att det kan få publiceras, för det är så enkelt och så gott att fler kan få njuta av en snabbfixad efterrätt. Kanske redan till Valborgsfirandet?

Ja, det är en festdessert och man behöver bara en liten skvätt av den smakrika såsen. Jag serverar den helst med Lidls goda vaniljglass, men det är klart att du tar den vaniljglass du har!



Jordgubbssås till glass
6 portioner
250 g frysta, otinade jordgubbar
2 msk florsocker
2 msk Grand Marnier

Mixa allt och servera till glass. Hur svårt kan det vara?
Och eftersom såsen är röd passar den utmärkt till Månadens sötsak hos Söta saker!


Tunnbrödssnacks

$
0
0
Vi var på långhelg till Värmland och Norge, maken och jag. Tre söner lämnades ensamma hemma för första gången (dottern har flyttat hemifrån). Kyl och skafferi var laddade, ICA-kortet lämnat hemma.

När vi kom hem igen låg det tunnbröd vi köpt  kvar i brödlådan. "Det var ju torrt redan från start", klagade sönerna.

Men mögligt var det inte, så jag gjorde snacks - och då gick det plötsligt alldeles utmärkt att äta!



Tunnbrödssnacks
Före detta mjukt tunnbröd
God olja
Örtkryddor
Salt
Riven ost

Sätt ugnen på 225 grader.

Skär tunnbrödet i 4x4 m stora bitar, jag lät mina ligga i den hög de låg i förpackningen och skar igenom åtta skivor på en gång. Sprid ut bitarna på plåtar. Ringla över olja, smula över örtkryddor och lite salt, avsluta med riven ost. Jag provade mig igenom olika alternativ; enbart flingsalt (för salt), örter och bordssalt (gott), örter, salt och riven ost (i särklass bäst!).

Grädda mitt i ugnen i 5-7 minuter - passa noga, de ska få lite färg men inte brännas.

I en tät burk håller de i några dagar, utan ost ännu längre.

Smultronstället - Pettas café

$
0
0


Långt norrut på Åland, inte långt från Hållö Brygga, ligger Pettas ekologiska café. Huset, som utifrån ser ut som en vanlig villa, är ett gammalt skolhus. Här fanns en gång en omtyckt lärarinna som av skolbarnen kallades just Petta.



När man rundar huset kommer man till den nyanlagda uteserveringen. Rabatterna skvallrar om framtida frodighet.





Ulf sköter serveringen och Karin bakar. Här erbjuds bröd, pajer, sallader och bakverk; allt så ekologiskt och närproducerat som möjligt.



Potatisbakelser och morotsmuffins med choklad.



Apelsinmarmelad, honung och sälolja finns till försäljning.



På en hylla står gamla burkar som Ulfs mamma använde i sitt kök. Hennes handskrivna etiketter sitter kvar på locken.



Varje kund får en fikakorg (från Italien, finns att köpa på caféet) med härligt retrofoto i botten och kan sedan välja att sitta ute i solen eller ...



... gå upp en våning och sitta i det generösa rummet, en före detta vind. På väggarna finns en samling av gamla affischer från Svenska teatern. Men se upp, för det händer att Petta spökar här!



Ålandspannkaka, närbesläktad med Gotlandspannkaka. På Pettas serveras den med granngårdens hallon och god vaniljglass. Mums!

Pettas café är ett sant smultronställe genom sin charm, lantlighet, sitt goda utbud och ekologiska tänk, men framför allt för värdparets generositet och servicekänsla - något som jag ska berätta om i min blå blogg! (Länk kommer!)

Sparrisdipp till allt, precis allt

$
0
0
Jo, jag vet att bilden inte är så kul, men hur tar man en kul bild på en grön sås?

Det finns en del sådana där femettor, som är så goda och visar sig passa till det mesta - som den här sparrisdippen jag bjöds av Ulrika på en tjejmiddag. Hon serverade den till fördrinken, tillsammans med salta kex. Jag använder den till lax, till grillat, till kyckling, som sås till en färskpotatissallad, istället för smör på baguette ... 

Sparrisdipp
Grön sparris
Olivolja
Crème fraîche
Salt
Bryt av de lite träigare ändarna på sparrisen, stek den sedan på låg värme i en skvätt olivolja. Låt den sakta fräsa i upp till femton minuter, så den mjuknar ordenligt. Låt gärna sparrisen svalna, men det går faktiskt utmärkt att på en gång lägga över den i en bunke tillsammans med crème fraîche och mixa med mixerstav. Salta ganska ordenligt. Jag tycker att en 2 dl-burk crème fraîche är lagom till en liten knippa sparris, men du får prova dig fram till vad som är rätt konsistens för det du tänkt använda dippen till.


Smultronstället - Rosendals trädgårdar

$
0
0

Ett av de populäraste fikaställena i Stockholm är Rosendals trädgårdar på Djurgården.

Själva trädgårdarna har funnits sedan 1861, då många trädgårdsmästare utbildades här, men det var på 1980/90-talet som Lars Krantz och Pål Borgs restaureringsarbete gav trädgården sitt fantastiska uppsving.

Och Monika Ahlberg drog igång caféverksamheten.

De flesta minns nog boken hon gjorde, boken som blev en milstolpe inom kokboksgenren.






Idag har dessa eldsjälar sedan länge dragit vidare, men ställets popularitet har inte avtagit. Kakor och bullar är fortfarande generösa och lite fula, precis som på Monikas tid. Här finns sallader och smörgåsar för den som vill äta lunch.




Sittplatser finns det gott om, både inne i växthus och ute på den stora gårdsplanen. Det går också bra att ta med fikabrickan till något av de små borden som står utspridda lite mer undanskymt, eller varför inte slå sig ner på de generösa gräsmattorna?





Odlingarna är tyvärr inte i klass med vad de var förr, men här finns en plantbod med ett trevligt utbud av växter, fröer och trädgårdsprylar.






Här finns också en lockande butik med bröd, sylter, glass, marmelader och prylar. Det är inte så konstigt att "the White Guide" utnämnde Rosendals trädgårdar till "Årets fikaställe". Tycker du som jag att priserna känns höga, så får vi ha i åtanke att allt överskott går till den stiftelse som sköter om och utvecklar trädgårdarna.

Pulled pork

$
0
0


En kollega berättade tidigare i våras lyriskt om en ny maträtt han testat som genast lockade mig, nu äntligen har jag kommit till skott och testlagat. Pulled pork (drag fläsk enligt googletranslate) är namnet på denna rätt som gick hem hos sonen. 

Denna maträtt handlar mycket om planering, förberedelse och tid. Tid som man kan ägna åt att göra något helt annat! Jag satt ute i solen med en kaffelatte, bok och virkning medan grytan lugnt puttrade på i ugnen.

Men först fick jag fundera på vad det var han sa om receptet. Låg temperatur i ugnen, lång tid i den samma, fläskkarré, gärna lite rökig smak, tomatbas osv. Försöker på med en blandning som jag hoppas ska  hålla.


Pulled pork 

Benfri fläskkarré, ca 1-1,5 kg
ca 2 dl BBQsauce, gärna med lite rökig smak
ca 2 msk Hoisinsauce
2 gul lök
Vitlök solo
salt och peppar

Krydda och bryn fläskkarrén i stekpanna med smör i.
Lägg fläskkarrén i en gryta med lock som tål ugnsvärme, skala och dela lök och vitlök och lägg allt i grytan. Häll på BBQsauce och Hoisinsauce. Ställ allt i ugnen som ska ha 125 grader. Låt stå 4-5 timmar. Köttet ska bli rejält mört.
När allt är klart tar du två gafflar och delar köttet genom att dra isär det vilket går mycket lätt. Blanda köttet väl med vätskan i grytan.

Att äta till:
Majs
Sallad
Tomatsalsa
Skivad rödlök
Gräddfil, laktosfri
Pitabröd eller tortillas 

Smultronparfait, vilken lyx!

$
0
0
En gång var jag på bröllop där efterrätten som serverades var parfait gjord på brudparets egenplockade smultron. Åh, vilken dröm det var! Ja, i alla år sedan dess har jag drömt om att kunna göra min egen smultronglass.

Just smultron är så knepiga bär, vansinnigt somriga och goda men inte så lyckade att koka sylt på - om man nu skulle få ihop till mer än ett grässtrå ...



På Gotland fick dottern och jag ihop tillräckligt för att jag skulle ge mig på att göra en väldigt enkel och vansinnigt god smultronparfait. Ingen glassmaskin behövs, hur ofta har man en sådan på landet (där man å andra sidan skulle behöva den!!!)?

Och så här ser en klick av den goda glassen ut när den hamnat på bordet!

Smultronparfait
10 lyxiga portioner
1 liter smultron
5 dl vispgrädde
5 dl socker
5 ägg

Vispa ägg och socker riktigt, riktigt vitt och pösigt. Vispa grädden fast. Blanda försiktigt ihop grädde, smultron och äggblandning. Häll i form (det blev en hel avlång brödform i aluminium) och frys i minst sex timmar.
Så enkelt.
Så gott.
Så passande till Månadens sötsak - semester

Så fanns det ju de som plockade annat än smultron ...


Friterade blomkålsbollar

$
0
0
Igår var det Ladies night i Åsaka. Tre väninnor tog en promenad i skogen och plockade hallon som sen serverades till efterrätten. Kvällen var vindstilla och ljum och det var avslappnande att gå där och plocka samtidigt som vi kunde småprata om ditten och datten. Väl tillbaka igen väntade en fantastisk meny komponerad av allra goaste väninnan. En väninna som är en härlig inspiratör och en sann dubbelhaka ;-)

Likt TV-kockarna var mycket förberett men jag fick glädjande nog vara med och laga till maten. Vi åt kronärtskockor, auberginegratäng samt friterade blomkålsbollar. Kvällen avslutades med "mosters kladdkaka"som vi serverade tillsammans med våra nyplockade skogshallon och smetana. Tänkte att jag ur minnet ska försöka plocka fram receptet. Tyvärr finns här inga exakta mått utan här är det lite på känn som gäller sen är det ju det där med att fritera som ju också kan kännas lite osäkert (gör det för mig så jag var mycket tacksam att stå bredvid min väninna). Men var inte rädd för att pröva för det var det verkligen värt! 
Friterade blomkålsbollar
Ett blomkålshuvud
1-2 pressade vitlöksklyftor (som jag från början glömde men fick påminnelse om)
en äggula
ca 1 dl riven parmesanost
vetemjöl och eller potatismjöl
svartpeppar, rosmarin och salt.

Rapsolja att fritera i

Gör så här:
Ta bort stocken i blomkålshuvudet och dela i buketter som kokas tills de blir mjuka. Häll av i durkslag och låt kallna. När allt är kallt mixas eller mosas blomkålen, pressa i vitlöksklyftorna och blanda sedan ner en upprörd äggula, riven parmesanost, lite vetemjöl och eller potatismjöl som blandas i för att få en tjockare konsistens på smeten. Här kan mängden variera beroende på hur "vattnig" den mixade blomkålen är, smeten ska vara kladdig men hålla ihop. Krydda med svartpeppar, rosmarin och lite salt. Blanda väl och låt gärna stå någon timma eller tills nästa dag.

Häll rapsolja i en gjutjärnsgryta eller frityrgryta. Värm upp oljan som ska vara riktigt het! Glöm inte att ha ett lock vid sidan om spisen och lämna inte spisen när oljan står på värme. Det går att testa oljan genom att lägga i en liten bit "rostebröd" som ganska snabbt ska få fin färg. Eller varför inte doppa i lite av blomkålssmeten? Gör små bollar med hjälp av en matsked och lägg i ca 4-5 bollar i oljan åt gången, ha inte i för många för då svalnar oljan. Låt bollarna ligga i ca 1½ - 2 minuter så att de får en gyllenbrun färg. Plocka upp med hålslev och lägg på hushållspapper så att oljan kan rinna av. 

Klara att serveras!


Plommonchutney med extra allt!

$
0
0

Var det någonting jag lärde mig av min eftermiddagsdejt med Tareq Taylor (skrev om den här), så var det att inte fega! Vi gjorde då bl a en pumpachutney som nu inspirerade mig till denna smakstarka variant med plommon.

Proportionerna här är inte exakta även om de ser ut så. Har du inte allt hemma så tag det du har, jag kan lova att det blir fantastiskt! Det gäller bara att kika i skåpen och inte vara feg - ta mycket mer än du först tänkt dig. Ja, det blir starkt både i smak och i hetta!

Plommonchutney med extra allt
2 kilo plommon, skär i bitar och ta bort kärnan
Skala, och strimla (inte för smått) 3 röda lökar och 4 vitlöksklyftor och fräs dem i lite olja
Krydda med t ex 10 lagerblad, 5 kanelstänger, 20 hela kryddnejlikor, 6 stjärnanis (kanske färsk ingefära?)
Ös på med torkade bär som mullbär, tranbär, berberisbär, russin
Vill du ha i strimlad chili så tag det också
5 dl socker, varför inte muskovadosocker om du har det hemma (jag tog både vanligt strösocker och syltsocker)
6 dl vätska i form av vatten, vitvinsvinäger och ättika

Låt hela härligheten stå och puttra i ca en timme, rör då och då så att det inte fastnar i botten av kastrullen. Njut av dofterna som sprids! Pytsa på burkar när den känns lagom tjock.

Den här chutneyn är inte så lämplig till dessertost, men till en helstekt fläskfilé eller annan kötträtt passar den utmärkt.

Lyxigt god tomatmarmelad

$
0
0
När jag var på Grythyttan för några år sedan serverades en sagolikt god tomatmarmelad med bourbonvanilj till ostarna. Efter ett antal försökskok tycker jag att jag har lyckats. Min marmelad kanske inte alls smakar som Grythyttans, men den är vansinnigt god till en lagrad hårdost eller en dessertost.

Den kräver lite pill och kladd, men det är värt besväret! Dessutom har jag förenklat och vidareutvecklat ett franskt recept, ni skulle bra veta hur tålamodsprövande originalet var!



Tomatmarmelad med vanilj
2,5 kg tomater
1 kg syltsocker
4 dl vatten
1 vaniljstång

Kvarta tomaterna och gröp ur kärnorna, annars blir marmeladen besk.

Koka upp en kastrull med vatten och lägg i sex-sju klyftor i taget, låt dem sjuda 10-15 sekunder och tag sedan upp dem med sil eller hålslev. Drag med en liten kniv av skalet som nu lossnar lätt. Sitter det fast, doppa då ner tomatklyftorna ytterligare några sekunder. Här behövs en värmetålig tumme ...

Lägg tomatköttet, syltsockret, vattnet och vaniljstången i en kastrull och koka upp. Låt sjuda i 20 minuter, stäng sedan av värmen och låt kastrullen stå i ytterligare en halvtimme. Fiska upp vaniljstången. Mixa tomaterna med stavmixer.

Häll upp på varma burkar, förslut och låt kallna. Njut till ost, varför inte på nybakta scones en söndagsfrukost?

Och så passar den utmärkt till Månadens sötsak på temat kalas!

Spätta med curry och tomat

$
0
0
Ibland funderar jag på om man inte åt rödspätta oftare förr? Minns ni den där rätten med champinjoncrème och svart caviar? Tror bestämt att champinjoncrèmen var slut i många butiker, kunde den användas till något annat också? Finns den ens kvar i utbudet?

En rätt som jag också gjorde förr och som jag dammade av härom dagen när jag ville ha fisk, är detta med curry och burktomater. Det doftar nästan sjuttiotal om rätten, men jag tror att den åtminstone är från åttiotalet.

Håller gör den än, en lättlagad fiskrätt när man vill ha lite variation.


Spätta i currygrädde
3 portioner
500 g (fryst) spättafilé
1,5 tsk salt
2 msk smör
1 gul lök i skivor
1 msk curry
1 dl grädde
1 burk skalade hela tomater
hackad persilja

Tina fiskfiléerna, låt dem rinna av och salta dem. Smält fettet i en vid traktörpanna och fräs löken. Tillsätt curry och grädde, låt löken småputtra i några minuter. Låt under tiden tomaterna rinna av i ett durkslag. 
Rulla ihop fiskfilérna och lägg dem ovanpå löken, fördela tomaterna mellan fiskrullarna. Låt småkoka 10-12 minuter under lock.
Strö persilja över och servera med kokt ris eller pressad potatis.

Superenkla brända mandlar

$
0
0
Jo, jag förstår ju att det inte är så många som läser bloggar da'n före Doppareda'n, men när nu mina brända mandlar blev så lyckade vill jag gärna delge er receptet! Jag hade aldrig gjort brända mandlar förr och trodde att det var supersvårt. Det var det inte.


Brända mandlar
400 g mandlar (de behöver inte skållas)
0,5 dl vatten
150 g socker
1 tsk vaniljsocker
1 msk smör
0,5 dl florsocker

Värm ugnen till 200 grader och rosta mandlarna i ca 7-8 minuter.
Under tiden kokas socker och vatten till en sockerlag.
När mandlarna rostat färdigt rörs vaniljsockret ned i sockerlagen, sedan mandlarna. Sänk värmen och rör hela tiden.
Först kristalliseras sockret, men efter några minuter börjar det smälta igen och lägger sig som en glansig hinna runt mandlarna. Rör, rör, rör.

När alla mandlar är fint täckta av det smälta sockret, blandas smöret ner. Det hindrar mandlarna från att fastna i varandra.
Häll ut allting på en plåt, sprid ut mandlarna och låt svalna.
När de kallnat tillsätts florsockret, rör runt så att alla mandlar täcks av socker och inte längre känns smöriga.

Och försök att inte äta upp allt på en gång ...

God Jul!


Två desserter i en; hallonpannacottacheesecake

$
0
0
Cheesecake är gott och pannacotta är gott. Och tänk att de gifter sig utmärkt tillsammans!
Lena blev av med sin fasa för gelatinblad när hon gjorde denna dessert, men jag har förenklat receptet ytterligare. Dels går den fortare att göra, dels behöver man inte ens tänka på gelatin!

Ja, dessutom blir den helt vegetarisk när gelatinbladen utesluts!



Hallonpannacottacheesecake
10 portioner

Botten:
12 digestivekex
75 g smör
Fyllning:
3 dl vispgrädde
1 dl gelesocker multi
200 g frysta hallon
200 g philadelphiaost

Kör kexen till smulor i matberedare. Smält smöret och blanda ned det i smulorna. Tryck ut blandningen i en springform. Ställ formen i kylskåpet.

I en kastrull blandas grädde och socker, koka försiktigt upp och låt koka i ca 30 sekunder.

Diska ur matberedarens skål och kör sedan de frysta hallonen till smulor. Blanda i philadelphiaosten och sedan gräddblandningen i en fin stråle. Häll smeten på kexbottnen i formen och låt stå kallt i minst 3 timmar tills fyllningen stelnat. Dekorera gärna med hallon.

Huevos rancheros - hett och smalt!

$
0
0
Handen på hjärtat - hur är det med nyårslöftena? Hälsosammare liv? Motionera mera? Beach 2014? Nog känns den långt borta nu när vintern till sist lade sitt vita och kalla täcke över stora delar av landet.

Kanske att det då passar med en värmande och smal rätt när ni kommit in från den frusna promenaden? Om ni nu inte äter LCHF förstås, då får ni väl ösa på med fett någonstans.


Och jo, jag håller med, det blev inte så vackert på bild. Det där med att lägga upp för fotografering rimmar inte alltid så väl med hunger ...

Huevos rancheros - bondens ägg (vi har ju inte så många rancher här)
2 portioner
0,5 msk raps/olivolja
1 stor gul lök
2-3 vitlöksklyftor
2 paprikor
2 burkar krossade tomater
1 msk chilipulver
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
salt
gärna någon form av chili, smulad torr, hackad färsk eller sambal oelek
4 ägg

Tag fram en vid traktörpanna. Hacka löken grovt och fräs den och pressad vitlök i oljan, på inte alltför hög värme. Strimla paprikorna och låt dem fräsa med i några minuter. Tillsätt tomaterna och alla kryddor. Låt puttra under lock i 10-15 minuter.
Gör 4 gropar i grönsaksröran och knäck varsamt ett ägg i varje grop. Låt puttra ytterligare ca fem minuter tills vitorna stelnat.
Servera gärna med tortillabröd.



Linser i dijondressing

$
0
0
Jomen se på sjutton, det kommer ett inlägg - ja till och med ett recept!
Jag hade vänner hemma på en vårbuffé i går och en av väninnorna föll för linssalladen jag gjort på puylinser. Hon ville absolut att jag skulle lägga ut receptet här och visst gör jag det - svårigheten var mest att lyckas ta ett foto på något som inte ser avslöjar hur gott det egentligen är!

Ni får helt enkelt lita på oss!

Och hur många receptet räcker till, ja det beror ju på om rätten serveras på buffé eller som ensamrätt. Skulle gissa på 10-15 personer på en buffé.


Linser i dijondressing
3,5 dl Puylinser (eller vanliga gröna)
1 strimlad rödlök
200 g fetaost i bitar
200 g cocktailtomater i halvor

Dressing:
3,5 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
2 msk dijonsenap
1 pressad vitlöksklyfta
salt och peppar

Koka linserna i rikligt med vatten, ca 20 minuter för Puylinserna. Blanda ihop dressingen.
Häll av vattnet och blanda de varma linserna med dressingen och låt svalna. Hit kan man förbereda.
Strax innan servering tillsätts övriga ingredienser.

Smultronstället Höganäs Saluhall

$
0
0

Utifrån ser den inte ut som mycket för världen, den gamla glaseringsfabriken i Höganäs. Här tillverkades förr de välkända saltglaserade stengodsen, men den fallfärdiga fabrikslokalen har fått nytt liv!



Framme vid entrén anar man den gamla sanningen att det är insidan och inte utsidan som räknas!



Och javisst! Här ryms ju två våningar! Hur gick det till?
På övervåningen finns en restaurang och genom en stor öppning kikar man ner i själva saluhallen med sina spännande och ovanliga varor.



Här finns också ett café och jag låter bilderna tala för sig själva:


Detta var utan tvekan den största, vackraste och godaste muffin jag någonsin ätit.


Förutom mat finns här också flera inrednings-, hantverks- och presentbutiker. Höganäs saltglaserade stengods står uppställt inne i de gamla keramikugnarna!




Hit kommer jag gärna igen!

En avocadofyllning som håller än

$
0
0
Undrar just om vi är flera som har Carl Butlers kokbok? Tänk, så nyskapande den var när den kom. Annorlunda, pedagogisk, stora foton. Föga anade man då att det skulle ges ut en kokbok om dagen i det här landet. Och så tevekockarna och alla dessa matbloggar. Vilken utveckling! Hur ska man hinna laga och äta allt?

Men några av Butlers recept är värda att damma av, t ex denna avocado som jag gjorde häromkvällen, med vissa mängdjusteringar.


Butlers avocado
4 personer
2 avocado
1,5 hg skalade räkor
3/4 dl majonäs
3/4 dl gräddfil
2 msk hackade valnötter
2 msk blåmögelost, gärna gorgonzola

Mosa osten och blanda ut den i gräddfilen. Blanda i majonäs och valnötter. Dela avocadon och ta bort kärnan. Fyll hålet med röran och toppa med räkor. Servera!

Smultronstället - Café Hellman

$
0
0

Jag var i Nyköping härom helgen och när fikasuget slog till frågade jag lokalbefolkningen om ett tips på bra café. Utan att tveka skickades jag till Hellmanska gården. Det var bra, det!



Innanför ett plank låg Café Hellmans



med en trevlig uteservering, ett växthus där man också kunde sitta och



självklart bord inne i rustik miljö.

Både mackor och bakverk var goda och vällagade. Surdegsbröd från stenugnsbageri tackar man inte nej till! Är det dessutom ekologiskt blir man extra glad.



Mätta och belåtna kikade jag och mina väninnor sedan in i butikerna som delade gården med caféet. Ett smultronställe att lägga på minnet!

"Den godaste cheesecake jag ätit"

$
0
0
Ja, precis så sade en av gästerna på sonens studentmottagning. Själv föll jag ju också pladask när jag fick den på en träff med yngste sonens klassföräldrar för ett antal år sedan. Lite ändringar har jag gjort i receptet sedan dess och observera att detta är en cheesecake som ska gräddas.

Sedan var det ju det där med fotot. Tänk alla dessa matbloggar med sina makalöst eleganta foton. Och så den här. Där vi glömmer ta bilder. Där vi fotar tomma tallrikar eller resterna i en plastburk. Ja, vi är ju inga proffs, vi är ju bara vanliga mammor som lagar mat och ibland kommer ihåg att skriva om det.


Cheesecake med vit choklad och bär
12 bitar
¾ rulle digestivekex
1 nypa kanel
100gr smör
Fyllning:
3 ägg
1 dl strösocker
250 gr philadelphiaost
1 msk potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
200 gr vit choklad
2 dl färdig hallonkräm
jordgubbar, hallon, blåbär - färska bär

Smält smöret. Krossa kexen och tillsätt kanel, rör ner smöret. Massan ska vara lite blöt, är den för torr så tillsätt några skedar vatten. Tryck ut massan i en kak/pajform med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Den ska täcka både bottnen och lite uppåt kanten
Blanda samman ägg, socker, philadelphiaost, potatismjöl och vaniljsocker i en bunke. 
Smält vit choklad i mikron, men var försiktig eftersom vit choklad har lägre smältpunkt än mörk.
Häll fyllningen över pajbotten i formen. Ringla över den vita chokladen.
Sätt in i ugnen på 150°C, ca 45 min. Ta ut och låt svalna. Bred kräm på pajen och dekorera med färska bär.


Viewing all 102 articles
Browse latest View live